Welke romans beveelt Marc Buelens aan voor managers en ondernemers?

In het Engels alleen verschijnen er jaarlijks zo’n 500 000 nieuwe boeken. Basisregel: als je dan toch een boek leest, lees er dan een goed.

Een fictieboek aanraden voor professionals is een bijna onmogelijke taak. Want dergelijke boeken zijn in de eerste plaats horizonverruimend. En kunnen ondernemers en managers net uit een ‘dominante logica’ halen.

‘Le scaphandre et le papillon’ (Vlinders in een duikerspak, The Diving Bell and the Butterfly ) van Jean Dominique Bauby over een journalist die door een ziekte alleen nog kan communiceren met het knipperen van zijn ogen is een boek dat je elke lezer kan aanraden: vlot geschreven, passionant, confronterend maar niet melig. Maar vele rationele professionals willen net dergelijke boeken niet lezen.

Hetzelfde geldt voor ‘Het Parfum’ van Patrick Süskind. Het opent de ogen van de lezer voor de sensitiviteit van onze zintuigen en de implicaties op ons handelen.

Vaak vraagt men of er geen romans zijn die tegelijkertijd goed inzicht geven in de wereld van het zakendoen. Het eerlijke antwoord is: bijna geen. Om twee redenen. Goede schrijvers hebben weinig belangstelling voor het zakenleven, laat staan een grondige kennis. En omgekeerd, wie het zakenleven grondig kent, heeft zelden het profiel, en bijna zeker niet de competenties om een vlotte roman te schrijven.

Er is echter meer. Hoe schrijf je een helder non-fictie boek? Hoe een vlot fictieboek? De principes voor beide genres zijn bijna onverzoenbaar. Je hebt wat populariserende verhaaltjes (‘Who moved my cheese’) maar de enige uitzondering (‘a management-oriented novel’) is het boek ‘The Goal’ van Eliyahu M. Goldratt, Vele, eerder technisch georiënteerde lezers hebben bijzonder van dit boek genoten. Maar roman-technisch is het helemaal geen hoogvlieger.

Heb je graag een kijkje achter de schermen van het zakenleven? Er zijn een aantal non-fictie boeken die journalistiek zeer sterk zijn.

Joris Luyendijk (‘Dit kan niet waar zijn’) over bankiers en zowat elk boek van Michael Lewis: ‘Liar’s Poker’ (1989), ‘Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game’ (2003), ‘The Big Short: Inside the Doomsday Machine’ (2010), ‘Flash Boys’ (2014), ‘The Undoing Project’ (2017).

Mijn heel persoonlijk lijstje aanbevelingen voor romans is:

  • Jo Nesbo: Headhunters (de enige ‘thriller’) op het lijstje
  • Willem Elschot :  Kaas
  • David Eggers: The Circle
  • Paulo Coelho : De Alchemist
  • J.M. Coetzee: Disgrace

Marc Buelens, 11 mei 2017

Deel dit bericht: